4 Mei, Dodenherdenking

Deze pagina wordt binnenkort weer gevuld met actuele informatie.

Programma 4 Mei

18.00:                  De vlaggen worden halfstok gehangen
18.30:                  De Morgenster open voor publiek
19.00:                  Joop van Duinen heet iedereen welkom.
19.03:                  Christelijk mannenkoor Laudate Deum Wezep
19.10:                  Spreker Dominee L. Pauw
19.20:                  Christelijk mannenkoor Laudate Deum Wezep
19.35:                  Opstellen Stille Tocht naar het monument 
19.35 – 19.50:   Kerkklokken luiden
19.45:                  Aankomst bij het monument
19.48:                  Ontsteken fakkels door kinderen van de Wereld                                         Weide
19.50:                  Toespraak vertegenwoordiger college B&W
19.58:                  Signaal “The Last Post”
20.00 – 20.02:   Stilte
20.02:                  Zingen Wilhelmus begeleid door de VLS
20.10:                  Kranslegging & Defilé
20.30:                  Einde plechtigheid

adoptiemonument

Adoptie van het monument

Het monument wordt onderhouden door de gemeente en door de scholen van het basisonderwijs in Wezep. Elk jaar is een andere school verantwoordelijk voor het onderhoud.

De overdracht van de adoptie vindt elk jaar plaats op een ochtend, rond 17 april, de datum waarop de gemeente Oldebroek in 1945 bevrijd is.

Over het monument

In Wezep werd na de Tweede Wereldoorlog geen herdenkingsmonument opgericht. Inwoners lieten herhaaldelijk weten wel behoefte te hebben aan een locatie waar de oorlogsslachtoffers herdacht konden worden. Daarom nam het bestuur van de Stichting Oranjecomité Wezep in 1989 het besluit een werkgroep in te stellen om te bekijken of een monument in Wezep verwezenlijkt kon worden. Na een gesprek met de toenmalige burgemeester, de heer A.C.Ph. Hardonk, werd toestemming gegeven voor een financiële actie. Tevens werd de plaats van het monument bepaald. Eind 1989 begon de werkgroep met de voorbereidingen. Er werd een bank- en gironummer geopend, waarop bedrijven en particulieren hun bijdragen konden storten. Deze actie bracht hfl. 1.100,- op. Vervolgens werd bepaald hoe het gedenkteken eruit moest komen te zien en welke tekst op het monument zou worden aangebracht. Gekozen werd voor een algemeen herdenkingsteken.

In het voorjaar van 1990 werd (veelal door vrijwilligers) begonnen met de uitvoering van het monument. De marmeren gedenksteen werd tegen kostprijs (hfl. 1.750,-) door Steenhouwerij Beernink te Hattem vervaardigd en de koperen gedenkplaat door graveerbedrijf Van Dijk uit Hattemerbroek. De heer G. Koopman bracht de betegeling aan en het constructiebedrijf Marmo maakte de fakkeldragers. De graafwerkzaamheden voor de fundering, de bekisting, het betonijzer voor de wapening en het betonstorten werden uitgevoerd door de heer J. Dingemanse. De gemeente draagt zorg voor de beplanting van het plantsoen bij het monument.